İSTANBUL KARTAL İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Âkif Ersoy'u Anma Günü

İlçe Millî Eğitim Müdürümüz Dr. Harun TÜYSÜZ, 12 Mart İstiklâl Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Âkif Ersoy'u Anma Günü dolaysıyla mesaj yayınladılar.
12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Âkif Ersoy'u Anma Günü

Milletimizin bağımsızlık sembolü olan ve yüreği milletin istiklal sevgisi ile dolu Milli Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşı'nın, 12 Mart 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 100. yıl dönümünü kutlamanın onurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. İstiklal Marşımızın kabulünün yıl dönümü vesilesiyle bir kez daha milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u ve istiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını şükran ve rahmetle anıyorum.

İstiklal Marş'ımızın şairi, öğretmen, veteriner hekim, vaiz, hafız ve siyasetçi Mehmet Akif, merhametin, hürriyet, vatan, bayrak sevgisinin, ilme sarılmanın, sarsılmaz imanın, erdemli olmanın sesi olmuştur:

Meclis ve onunla beraber bütün bir Türk milleti korku, ümit, ümitsizlik, zafer ve sevinç haberlerini, duygularını, heyecanlarını arka arkaya ve birbirine karışmış halde yaşıyordu. İşte bu yeis günlerinde "Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak" hitabıyla başlayan ve "Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl" mısraıyla devam eden İstiklâl Marşı doğmaktadır.

Millî Marşımızın "Korkma!" diye başlaması boşuna değildir. Ümitsizliğin, inanç yokluğundan geldiğini haber veren bir dinin mensubu olan Türk milleti, bu manzume ile var olma azmini, imanını, iradesini yeniden bulmuştur. Onun için İstiklâl Marşı, bir milletin ölüm-kalım çağının destanıdır.

Millî Mücadele'nin ne gibi zor hatta başarılması imkânsız gibi görünen şartlar altında yapıldığı malûmdur. Adına medeniyet denilen ve her türlü teknik donanımı haiz düşmanın, en güçlü ve yeni silâhlarla saldırarak yağma etmek istediği bir vatanda Türk milletinin güvendiği en önemli silâh imanıdır. Bu imanı hem dinî manada vatan için şehadet inancına, hem millî manada kendine güven olarak düşünebiliriz. Millî Mücadele'nin kazanılmasında Türk milletinin istiklâline düşkün bir millet olması yanında, sadakatle bağlı olduğu dinî inançların rolü unutulmamalıdır. Milletinin sinesindeki bu gücü bilen Mehmet Akif ona bu tarafıyla seslenmektedir:

 

Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar

Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var

Ulusun, korkma, nasıl böyle bir imanı boğar

Medeniyyet dediğin tek dişi kalmış canavar

 

Merhum Âkif'in bütün Safahat'ında, içinde yaşadığı topluma yabancı kalmadığını, onun dertleriyle nasıl hemdert olduğunu biliyoruz. Fakat hiçbir şiirinde, İstiklâl Marşı'nda olduğu kadar, âdetâ mistik bir ruhla, milletiyle beraber, milletiyle bir aynîleşme, özdeşleşme içinde olmamıştır. İşte bütün bu olağanüstü şartların birleşmesiyle Mehmed Akif'e göre İstiklâl Marşı artık kendisinin değil milletin ruhundan çıkmış bir şiir olmuştur, başka bir ifadeyle şiirinde milletini konuşturmuş gibiydi. Bunun için onu Safahat'a almamış ve "o benim değil, milletimindir" demiştir.

 

Sadece bu vasfıyla dahi  İstiklâl Marşı tek taşı bile yerinden oynatılmayacak muhkem, harikulâde bir ses, söz ve mana mimarîsidir.

 

'Gençlerimiz, merhumun eserlerinin her satırını ve her dizesini dikkatle okumalı, ders çıkarmalı Milli Şair'in hayalini kurduğu Asım'ın Nesli'ni gerçeğe dönüştürmek için var gücüyle çalışmalıdır. Mehmet Akif Ersoy'un dediği gibi 'Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. Bu temennilerle İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yılı vesilesiyle, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u ve vatanı uğruna canını feda eden tüm şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum."

 

 

                                              Dr. Harun TÜYSÜZ

                                                Kartal İlçe Millî Eğitim Müdürü

 

Karlıktepe Mahallesi,Spor Caddesi,No17 Kartal/İSTANBUL Yeni Kartal Hükümet Konağı Binası 4. Kat - (0216) 473 2590 - 473 2591 - 517 14 50 - 517 14 51

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.